skyline
 

Fatima Yamaha: een oude bekende of deus ex machina?

Fatima Yamaha

Met passages op Dour en Pukkelpop blijkt Fatima Yamaha ook op de Belgische festivalterreinen niet meer weg te denken. Laat staan op de betreffende campings, waar ‘What’s A Girl To Do‘ uit Blokker-boxen dient als bedje onder Aïki instant noodles. Maar kennen we the girl between two worlds, zoals ze staat aangekondigd op haar Facebookpagina, niet al langer?

Met A Girl Between Two Worlds EPkroop Fatima Yamaha in 2004 naast onder meer David Donohoe en Visitor onder de vleugels van D1 Recordings, een deep-technolabel uit Ierland. Ook werd de EP uitgebracht bij Magnetron Music, wat hierna de thuishaven van De Jeugd van Tegenwoordig zou worden. Vier nummers, opgebouwd en getiteld als soundscapes between two worlds, waren een eerste worp naar succes van the girl in anonimiteit: ‘At The Foot Of Mt. Arrarat'; ‘Sushi And Baklava'; ‘Between Worlds'; afsluiter ‘What’s A Girl To Do’. Verhalend en autobiografisch, zo zouden de tracks gedoopt worden: Yamaha zou een jonge dame zijn met Japanse vader en Turkse moeder, opgegroeid aan de voet van de Arrarat, de hoogste berg en vulkaan van Turkije. Fatima Yamaha is not only the creator of this music, she is also the subject of it. Each song explores the concept, the life, the joys and struggles of a girl born between worlds. Born between ages. Too many words might upset this delicate self-exploratory cycle. De woorden van Scarjo uit ‘Lost in Translation’ vullen dit ambigue gevoel aan op ‘What’s A Girl To Do': I just don’t know what I’m supposed to be. I’m stuck. Does it get easier?

Dat was 2004. Adoratie door mede-producers en Britse muziekstadia en een release via Magnetron in 2012 brachten Yamaha een jaar geleden tot haar eerste Nederlandse festivaloptredens, Pitch en Dekmantel Festival. Gesluierd, ja, SOPHIE-gewijs: een feminiene gedaante zonder enige bijkomende informatie. Datzelfde jaar verscheen ‘Imaginary Lines‘, Yamaha’s eerste album met elf tracks, waarvan één een samenwerking is met Sofie Winterson, die van The Souldiers. Hudson Mohawke herwerkte ‘What’s A Girl To Do’ in zijn ‘Resistance‘, vertraagd en met een extra beat, en met ene Jhene Aiko er bovenop. Jamie xx opende zijn gelauwerde set op tournee, zo ook in de AB, met hetzelfde nummer. Het verhaal leek stilaan compleet.

Zo leek het toch. Kort na haar eerste optredens liet Yamaha de vermomming en de anonimiteit van het alter ego varen. Fatima Yamaha is Bas Bron, producer van onder meer De Jeugd van Tegenwoordig, en dat is live te horen. Is er op Vjeze, WiWa en Faberyayo na veel verschil te horen met tracks als ‘Dromen van Karton‘? ‘Bewuste Sabotage’? En dan is DJVT nog maar één van de dochters van Bas Bron a.k.a De Neger Des Heils Major Vlosshard. Kent u ‘You’ve Got My Love’ nog, die wereldhit van BastianSeymour Bits, Gifted, Comtron? Ja, het verhaal is nu pas compleet. Boilerroom-sessie inclusief.

Yamaha bouwt ondertussen verder aan haar veroveringstocht. ‘Love Invaders Remixes EP‘ werd onlangs uitgebracht, vergezeld van een clip (zie afbeelding bovenaan) met een hunkering naar kleuren en symmetrie à la Wes Anderson (regisseur in dit geval: Bear Damen). Let vooral op de Turkse en Japanse acteurs in de videoclip (. De mythe van Fatima Yamaha zet zich zo nog verder. Op 11 november keert Bron opnieuw naar België terug om dit alles te demonstreren. AB Club, 15 euro.

Geschreven door Sander Bortier
Afbeelding: Still uit de videoclip van ‘Love Invaders’, YouTube. Bronnen, naast de in het artikel ingevoegde links: http://3voor12.vpro.nl/nieuws/2015/Pitch/De-wederopstanding-van-danceculthit-Fatima-Yamaha.html#gallery-close; http://www.magnetronmusic.com/artists/de-jeugd-van-tegenwoordig; http://www.magnetronmusic.com/artists/fatima-yamaha; https://www.discogs.com/Fatima-Yamaha-A-Girl-Between-Two-Worlds-EP/release/360094