skyline
 

Dans Dans brengt een laatste eerbetoon aan DOK

En plots was daar het bericht over de discontinuïteit van wat toch wel een mooi project is geweest: DOK. De vzw erachter wil of kan niet verder op tegen het Grote Geld en een stad Gent die de gebruikelijke hogere middenklasse DOK-bezoekers liever een woning ziet kopen op die locatie, louter dan er enkel pintjes en sterke maar goedkope optredens te nuttigen. Er is hoe dan ook nog een dynamiek rond DOK die niet zomaar kan verdwijnen, dus wees niet verbaasd als het nog een staartje krijgt in 2014. Maar ondertussen namen we met z’n allen afscheid van DOK as we know it. Dans Dans kreeg de opdracht om het laatste betalend optreden te verzorgen in de DOKArena. Hoe het was? Uiteraard briljant, maar de context nam voor één keer het voorplan in. We bieden u na de klik een impressie van het adieu dat we samen met ClickTrack Productions gaven.

IMG_2494

Foto’s door Pieterjan Verburgh

Bert Dockx en co waren alweer in vorm. Sinds afgelopen zomer introduceerden ze bovendien cassettes als live samples. Dans Dans is simpelweg een clubje van drie bazen met eigen bands; een all-star team. En dat bewijzen ze onder meer met een geniale cover van Nick Drakes ‘Riverman’, naast hun eigen gevierde werk. We zagen Dans Dans al ontketend op Boomtown en eerder dit jaar in het STUK. De DOKArena bood nog eens dat tikkeltje meer: een openluchtoptreden in volle herfst, met de gitzwarte hemel als voornaamste achtergrond. Eén ingrediënt werd gemist: het afscheid van DOK.

IMG_2542

Band noch publiek lieten blijken dat dit alles bij elkaar een verwerpelijke zaak is. Enerzijds kan dat positief zijn, want rouwen -een rouwregister ten spijt- is nutteloos. Maar we hadden tegelijk wat minder gelatenheid verwacht, ook van de organisatie. Het zijn de tijden waarin we leven, maar net muziek kan mensen verenigen en laten vechten voor iets dat waardevol is. Voorlopig rest ons enkel nog wat over diezelfde muziek te vertellen.

We schatten dat Dans Dans de op één na beste Belgische liveband is. Niet verwonderlijk eens je het concept erachter begrijpt: muziek die zo oud als de straat is, maar teruggrijpt naar de tijden waarin ‘live’ ronduit mythisch was. Als Dockx echter tapes van verdachte Spaanse dialogen gebruikt en er tegelijk wat over speelt (lees: improviseert en de rest van de band regelmatig in nauwe schoentjes brengt), wordt ook duidelijk dat Dans Dans kan evolueren naar meer dan een luxe-hobby. Die hobby heet vooralsnog ‘podia afbranden’. Het zal u niet verwonderen dat we na het optreden amper buiten raakten wegens een massa volk die een plaat van de Antwerpenaren wou bemachtigen.

Benieuwd wat ze tussen al dat Flying Horseman- en Dez Mona-geweld nog zullen brengen. Wereldklasse.

IMG_2501

IMG_2527

En dat was het dan. Het zomerseizoen. Het DOK-seizoen. De DOK-geschiedenis. Wij laten nog wat mooie prentjes na van onze avond ginder, maar zeggen ook: blijf vechten voor een democratische, alternatieve scene. In Gent en elders.

Occupy DOK!

IMG_2434

IMG_2439

IMG_2451

IMG_2453

IMG_2457

IMG_2557

IMG_2513

IMG_2511

IMG_2497

IMG_2464

(mp-h)