skyline
 

Category Archives: Live

Bitterzoet ten dans in Amsterdam

Live

dans-dans

Hem kennende, moet Bert Dockx zich met momenten mateloos geïrriteerd hebben aan de aan-het-podium-rakende toog, waar gedurende het goede anderhalf uur durende spektakel ononderbroken fluitjes en vaasjes werden geserveerd. Hoewel: in combinatie met het atmosferisch rode licht dat Bitterzoet – net buiten de Amsterdamse Wallen – kenmerkt, waren de herinneringen aan ‘Barry Lyndon’Stanley Kubricks meesterwerk met subliem lichtspel, en dan vooral de quasi-trance die werd opgewekt in de verleidingsscène van Ryan O’Neal en Marisa Berenson onder begeleiding van Franz Schubert en achtergrondtumult, soms erg dichtbij. Zo, dan hebben we die vergelijking met film alvast gehad. Lees meer

Variaties op erfgoed: Spinvis en Ensemble Zerafin in Buiksloterkerk

Live

DSC02972 (3) Wie Erik de Jong en celliste-zangeres Saartje van Camp in het voorjaar van 2015 in het STUK in Leuven hoorde vertellen dat het nieuwe album ei zo na klaar was en hen dit hoorde betuigen met het frisse ‘Stefan en Lisette’, kan stilaan op het vinkentouw zitten. Maar, “Ja! Tegen de kracht der verbeelding; Ja! Tegen het avontuur van de kunst,” zou Simon Vinkenoog ooit proclameren onder begeleiding van de Jong. Geen album voor Spinvis in 2016, wel een jaar van features. De ene al meer gevestigd dan de andere, denk onder meer aan Johanneke ter Stege en Nasrdin Dchar, of Maurits Pauwels toen die zich nog Mauro Pawlowski liet noemen.  read more »

Björk – Royal Albert Hall : Liefde is de koning van de dieren

Live

bjorkalbert

All walls are great if the roof doesn’t fall
The man you will marry, the home you will share”

Het profetische karakter van dit fragment uit de hoeksteen van ‘Selmasongs’ – ‘I’ve Seen It All’ – kwam pas vorig jaar opnieuw in het voetlicht dankzij ‘Vulnicura’, de openhartoperatie die Björk onderging om de scheiding van artiest Matthew Barney te verwerken. Geen toeval dat deze tekstregels ook de avond in de Royal Albert Hall emotionele contouren schonken. De ondertussen 50-jarige artieste en moeder van twee is relevanter dan ooit. Als perfecte cross-over tussen gauche popcultuur en nietsontziend avant-gardisme was ‘Vulnicura’ meer dan ooit een door technologie gestuurd manifest. De aanpak die eerder ook bij ‘Biophilia‘ gebruikt werd, slaat aan bij een relatief breed publiek – al moet gezegd dat de complexe maatsoorten en melodieën velen het luistergenoegen in de weg staan – en werd met de tentoonstellingen in het MoMa (New York) en nu Björk Digital in Somerset House (Strand, Londen) doorgetrokken.  Des te interessanter dus dat Björk koos voor een volledig uitgebeende opvoering in de majestueuze Albert Hall, zij het ondersteund door het stevigst mogelijke exoskelet: het Aurora Orchestra onder leiding van dirigent Andrew Gourlay. Lees meer

Nil Volentibus Arduum

Live

Napoleon ‘Nappy’ Brown Culp was 28 jaar oud toen hij zich een weg naar het collectieve geheugen baande met  de Rhythm & Blues standaard ‘Night Time is The Right Time’. Later ook door Ray Charles uitgebracht, werd de titel meer dan de muzikale contouren een geliefkoosde referentie aan de nachtelijke, bezonnen liefde. Nu nog, 59 jaar nadien, weerklinkt de echo van die onbehouwen drang naar het ontsnappen aan de restricties van de dag. Waar deze drang beter tot uiting laten komen dan nabij de grootste der Grote Markten die ons land rijk is? Lees meer

De klank van geveinsde peinture automatique

Live

Met “niet het grootste festival” als parool ambieert het Openluchttheater Rivierenhof te Deurne noch campings, noch gemaksvoedsel, noch wateroverlast – anderzijds ontbreekt dit jaar ook de PortisheadSigur Rós of Eels van 2016. Wel worden duidelijker dan ooit medio juli twee acts op één avond geprogrammeerd, weg van het concept voorprogramma – concert. Om u een idee te geven van de agenda: Tortoise plus Go March; Admiral Freebee plus Bert Dockx. Zowel het programma van het OLT als het festivalseizoen van 2016 bereikt, wat betreft ons, een hoogtepunt met Dez Mona plus Sun Kil Moon. Twee groepen die geheel op eigen wijze op een melancholieke doortocht doorheen het Rivierenhof naar zichzelf zoeken. Hetzij naar zijn eigen origine, hetzij naar ongeveer alles.

dmskm Lees meer

Ongestoord: RY X in de Botanique

Geen categorie Live

Picture1

Zodra allerlei opzwepende elektrovarieteiten de Chapiteau-tent uitglipten was het duidelijk: ‘les nuits’ was weer volop bezig. De Botanische tuinen waren in rep en roer voor dit langerekt eclectisch festival. Edoch, het elektronica-feest kon wachten; er lag een concert van ingetogen pracht voor de boeg.

read more »

Civil Civic overstelpt de Blauwe Kater, waar eindigt dit?

Live

(c) Annika Wallis

In deze tijden van muzikale agitatie en een standaard van meerdere topplaten per week – waar we het hele jaar op hebben mogen wachten, op BowieKozelek, West, Hecker en Harvey na – vergeven we het uiteraard moest u geen gelegenheid vinden voor de groep die 45.000 resultaten op Google en 200.000 views op YouTube oplevert. Wel heeft u, afgelopen donderdag, hierdoor mogelijk dé ontdekking van het jaar gemist.

Lees meer

Ik Zie U Graag festival: Belgische furore in het land van Oranje

Live

2016-04-22 21.11.20
Het mag gezegd worden, de Belgische muziekscene stijgt ver voorbij onze landsgrenzen. Toegegeven, in dit geval niet zó ver. Het ‘Ik Zie U Graag festival’ in de Mezz van Breda werd een driedaagse ode aan opkomende Belpop gebracht, en daarvoor begeven we ons maar al te graag over de grens. Wij pikten alvast een dagje mee in de Mezz. read more »

DGTL 2016: Woodstock 2.0

Live

Eén zwaluw maakt de lente niet, maar een tienduizendtal rabiate technofans op de Amsterdamse dokken duidelijk wel. Op een winderige maar verder schitterende zaterdag stroomt het industriecomplex-turned­-festivalterrein vol voor een volledige dag auditief en ander genot.

Photo courtesy by Kirsten van Santen. All rights reserved

read more »

Gregory Porter in de AB: een continuüm van jazzlegendes

Live

Vroeger naar Brussel gaan dan wanneer de AB het startschot aankondigt loont altijd. Wanneer de avondzon de kunstberg oranje kleurt, speelt een straatmuzikant ‘In a sentimental mood’ van John Coltrane op sax. Het oeuvre van de legende mag dan al een halve eeuw postuum mee gaan, het gaat wel nog steeds mee. Zo ook in de AB. Lees meer