skyline
 

Category Archives: Theetijd

Frank Ocean’s Blonde: een essentiële gids (deel 2)

Album in de Spotlight Theetijd

We got two versions. We got twoooo versions. Deel 2 van onze essentiële gids (check deel 1 hier) over Frank Ocean‘s ‘Blonde’, waarin we het hebben over de dood, drugs en auto’s. Buckle up!

frankocean.0.0

Lees meer

Frank Ocean’s Blonde: een essentiële gids (deel 1)

Album in de Spotlight Theetijd

Vier jaar na ‘Channel Orange’, zijn Grammy-winnende debuutalbum, en talrijke gemiste deadlines later is Frank Ocean terug met niet één, maar twee albums: het visuele album ‘Endless’ met bijdragen van James BlakeJonny Greenwood, SamphaArcaSebastiAn en Alex G, en ‘Blonde’, de eerste release op zijn eigen label, Boys Don’t Cry.

Als meneer Ocean zich vier jaar kan permitteren om nieuw materiaal uit te brengen (met uitzondering van enkele features hier en enkele loosies daar), dan mogen wij ook onze tijd (twee weken, mi scuzi) nemen om ‘Blonde’ kritisch door te lichten en er een bijhorende gids (in twee delen!) over te schrijven, waarin de belangrijkste thema’s aan de hand van terugkerende motieven worden uitgelicht.

Frank-Ocean-blonde-album-cover-628x628 Lees meer

Introductie tot Belgische underground labels: deel 1

Theetijd

Eerste deel in een reeks over de smaakmakers van de Belgische alternatieve muziekscene. We nemen deze keer Ekster, Ultra Eczema en PRR! PRR! onder de loep. Drie labels die doen waar ze goed in zijn: klinken als geen ander. Muziek om je Tomorrowland-kater mee door te spoelen!

prrrrrr
Lees meer

Testament van de tango: Astor Piazzolla

Theetijd

De FARC legt na een halve eeuw de wapens neer en ondertekent een vredesakkoord met Colombia. België stuurt F-16’s naar Syrië. De post-Brexit clusterfuck neemt proporties aan die nog moeilijk te overzien zijn. Over al die zaken heeft u de afgelopen dagen al ad nauseam nieuwsberichten en analyses kunnen lezen. Laat ons in de plaats daarvan, in deze turbulente tijden, een grote meneer uit de hedendaagse muziek in herinnering brengen.

Astor Piazzolla

Lees meer

Bosch’ legaat

Theetijd

File-Bosch,_Hieronymus_-_The_Garden_of_Earthly_Delights,_left_panel_-_Detail_pond_with_fictional_creatures_(lower_right)

Nog een week, tot 8 mei, kan u in ‘s Hertogenbosch gaan kijken naar de succesvolle tentoonstelling Jheronimus Bosch – Visioenen van een genie, wat de grootste tentoonstelling ooit is van de kunstenaar (‘s Hertogenbosch, ca. 1450 – aldaar begraven, 9 augustus 1516), die na 500 jaar rusten terug naar zijn geboortestad keert. De Brabantse stad organiseert net als tal van andere steden en instellingen een arsenaal aan activiteiten om dit gebeuren te vieren – terecht. Ook het nalatenschap van Bosch krijgt ruime aandacht: zo organiseert Galerie Bonnard in Heeswijk-Dinther bijvoorbeeld een tentoonstelling over de Bosch van de 21e eeuw, waar elf hedendaagse kunstenaars in de kaarten der inspiratie laten kijken.

Ook Skyline Reviews ging graven in haar auditieve en visuele database, en kwam tot een beknopt en verre van exhaustief overzicht over de invloed van de Nederlandse grootmeester, die het equivalent van onze Breugel genoemd kan worden. Hoewel de grillige wezens en geknutselde figuren van Den Duvelmakere – Bosch’ bijnaam – slechts één aspect van de veelzijdige schilder is, is het wel het bekendste, en ook hetgeen hier belicht zal worden. Zondagmiddaglectuur? Welja. Lees meer

Rewire (3): Strings Attached

Theetijd

rewire

De goedheilige zondag en tevens laatste dag op Rewire was al even duidelijk gestroomlijnd als de voorbije dagen. Minder lopen, minder stress, maar zeker niet minder interessant. Met het geweldige project van Xiu Xiu als afsluiter was de programmatie weer op en top avontuurlijk. Voor de ietwat oudere generatie: wat minder gebonk en wat meer melodie; kijk ‘es aan wat de jeugd nog allemaal beluistert zeg! Lees meer

Rewire 2016 (2): Droogkloten

Theetijd

rewire

Ze zeggen dat wanneer de zon in Antwerpen schijnt, de kans groot is dat dit ook in Den Haag het geval is. Niet zo gisteren, waar de voorspelde zonnestralen vervangen werden door een sober wolkendek. Enfin, dat het weer van secundair belang is in de tempel van de alternatieve muziek is wél zonneklaar. De tweede dag diende zich aan als een amalgaam van rechttoe rechtaan elektronica en decadente dierengeluiden. Headliners Animal Collective en Battles droegen op papier de affiche, maar in de praktijk weten we dat headliners anno 2016 zelden ook effectief de broek dragen. Lees meer

Rewire 2016: de erfenis van Rihanna

Live(tip) Theetijd

rewire

De herbedrading van het brein. Koninklijk verzuipen in een maelstrom aan visuele, maar vooral auditieve impressies. Groot is de protestantse Geest, die in Den Haag heftig rondwaart van de eerste tot de derde april. Rewire is helemaal terug: cutting edge, maar een mes snijdt altijd langs twee kanten, tenzij het bot is; dat spreekt. Lees meer

De grote Artefact-gids

Theetijd

Een stad van studenten, Artois en Pietermannen het hele jaar door – een internationale metropool voor hedendaagse muziek in februari: Leuven. Dit laatste wordt verzorgd door Artefact, het jaarlijks kunstenfestival  voor zowel beeldende kunst als muziek, aangevuld met wetenschap, met Skyline Reviews als kind aan huis. ‘Eclectisme’ zou in deze context het kernwoord kunnen zijn, naast ‘vernieuwing’ en ‘contrast’. Van 9 tot 21 februari weet het STUK bezoekers te verbazen. Dit jaar richt Artefact met het thema Up in the Air de blik naar boven: naar het luchtruim, het belang daarvan, de mogelijkheden daaromtrent en de poëzie daarrond. De letterlijke leegte van het hemelvlak, haar visuele stilte wordt gecontrasteerd met de infrastructurele, ecologische, politieke, militaire en economische implicaties die het luchtruim van dergelijk groot belang voorzien. Lees meer

Broeierige zomersoundtracks

Theetijd

De zomer is in het land en hoe. Daarbovenop zitten wij voor een keer niet op Roskilde, met de nodige spijt in het hart. We gaan binnekort echter wel opnieuw de grens over voor een uitgebreid verslag van Melt! festival. Later meer hierover. Nu bieden wij u eerst een soundtrack aan voor de afterparty van uw zomerbarbeque.

Lees meer